Spaar de Duiventoren en het Blik
/

De groene long van Dongen en Oosterhout


Straks....

Zo ziet de provincie de nieuwe weg voor zich. Het ziet er gelikt uit maar op deze pagina laten we zien wat er voor moet wijken. De nummers in deze visualisatie verwijzen naar de foto's hieronder.


visualisatieDe nieuwe weg. Wat is er nu ? 1) Woeste Zee. 2) Hertogenpad. 3) Kanaaldijk Zuid. 4) Natuurtuin Kandoel. 5) Brede Heistraat. 6. Het Blik en fietspad Kanaaldijk Noord.


... En nu

1. De Woeste Zee. De Woeste Zee, cultureel historisch erfgoed, zandverstuiving,  is populair bij alle Dongenaren, jong en oud, ook  bij vorige generaties, en die liefde voor de Woeste Zee zal  bij toekomstige generaties alleen maar toenamen, door het meer en meer verdwijnen van natuur zo dicht bij huis.
De nu bestaande stilte en rust die als heilzaam wordt ervaren door ons Dongense mensen, bij een picnic, wandeling, sport, spel, en meditatie, zal voorgoed verloren zijn door de nieuwe weg. Het omstreden tracé ligt er 100 meter vandaan.

woeste zeeEen rustig moment op de Woeste Zee


Zandengeltjes van de scouting


2. Het bestaande pad naar de Duiventoren. Vanaf de Rijense brug loopt een pad over de heuvels naar de Woeste Zee.  Het is een oDit pad wordt straks afgesneden door de nieuwe weg.

wandeling naar woeste zeeOp de terugweg van de Woeste Zee

3. Het Wilhelminakanaal. Het Wilhelminakanaal is nu een ecologische verbindingszone. Net achter de Rijense brug ben je buiten!

Onder aan de Rijense brug: Links af naar de Woeste Zee, rechtdoor richting Oosterhout. Het kanaal is nu een ecologische verbindingszone. Straks kijk je uit op een autoweg en een nieuwe brug.


4. Kandoel. Natuurtuin Kandoel is nu nog het paradijs van natuurvereniging Ken en Geniet en van de bijenhouders van  Ambrosius. De natuurtuin moet wijken voor de nieuwe weg.

 

KandoelDe natuurtuin Kandoel, een oase van rust
grote bonte en groene spechtEen groene en een grote bonte specht komen voor een slokje.

Kandoel is ook het thuis van de bijenvereniging Ambrosius. En die bijen zijn weer belangrijk voor de bestuiving van planten in natuur en landbouw.

De bijenstal van Ambrosius
Een bij aan het werk

 


 5. Brede Heistraat. Waar nu een zandpad, de Brede Heistraat uitkomt bij het Wilhelminakanaal  buigt straks de omstreden weg af naar de Heistraat. Er komt wel een stepping stone voor kikkers.


6. Fietspad Kanaaldijk Noord. Het fietspad is onderdeel van een fietsroute van Helmond naar Oosterhout, grotendeels vrijliggend met geen ander verkeer in de omgeving. Moeten we daar een autoweg langs leggen?

Van Oosterhout naar Dongen en vice versa.
de overkantDe overkant op een zonnige dag in augustus


bankje in het BlikBankje om over na te denken. Weg, als de plannen onverhoopt doorgaan.